VI

Info

  • af Jevgenij Zamjatin
  • Oversat fra russisk af Lotte Jansen
  • Efterord af Kristoffer Møllegaard
  • Layout af Mai Boline & Laura Silke
  • Fotografier af Saša Štucin

Beskrivelse

I en ukendt fremtid, er Enhedsstaten i færd med at bygge INTERGRALET, der skal sprede formularen på den perfekte samfundsmodel ud i verdensrummet. Statens borgere er ikke længere personlige jeg’er, men blevet et kollevktivt vi, der detailstyres ned til mindste detalje.

Vi (1921) er en af science fiction genrens grundsten, som forfattere som George Orwell og Aldous Huxley blandt andet har ladet sig inspirere af. I værket giver Jevgenij Zamjatin et billede på de langsigtede konsekvenser af den spirende socialistiske stat, Sovjetunionen. Først 51 år efter forfatterens død, bliver værket udgivet i sin heldhed i Sovjetunionen.

Zamjatin var socialist, hvilket før krigen havde tvunget ham i eksil, men under Den Russiske Revolution blev han skeptisk overfor kommunismen. Vi blev en reaktion på dette, hvor mennesket ikke længere beskrives som et selvstændigt ‘jeg’, men et fælles ‘vi’. Værket kan ses som et billede af den kommunistiske drøm, der har udviklet sig til en ikke-utopi. Derfor blev bogen bandlyst af Sovjetunionen, men i 1924 fik Zamjatin smuglet sit værk til USA, hvor det blev oversat og udgivet. Zamjatin blev derfor stærkt kritiseret i hjemlandet, hvilket førte til at han i 1931 skriver et åbent brev til Stalin og beder om tilladelse til at emigrere. Fra 1931 til han 6 år senere dør af et slagtilfælde, lever Zamjatin i fred i Paris.